JÓVAL NAGYOBB LEHETETT VOLNA AZ ÁLDOZATOK SZÁMA 


Az Imperial College London  kutatása illetve tanulmánya szerint az utazási korlátozások, a lakhelyelhagyás tilalma, a különböző rendezvények betiltása, az iskolák bezárása, a közösségi közlekedés terén alkalmazott korlátozások, a kötelező maszkviselés mind huzzájárultak ahhoz, hogy milliókkal kevesebb legyen a koronavírus áldozatainak száma.

A jelölt intézkedéseknek köszönhetően több százmillió fertőzést sikerült megelőzni, melynek köszönhetően Európában 3,1 millióval kevesebb lett az áldozatok száma mint amennyi a korlátozó intézkedések bevezetése nélkül lehetett volna.

A hatékony, a vírust elpusztító vakcina létrehozása a jövő kérdése, ennek kulcsa  a tudósok kezében van.  Amiben bízni lehetett az az emberek együttműködése. Az, hogy megértik el kell fogadni és be kell tartani a számukra kényelmetlen intézkedéseket. Olyan szintű együttműködésre volt és van szükség, amivel megfékezhető a járvány, olyan szintű együttműködére van szükség ami révén kiiktatható a legrosszabb forgatókönyv. 

Az adatok elemzése alapján láthatóvá vált, hogy az intézkedések bevezetése előtt exponenciálisan terjedt a fertőzés, kétnaponta megduplázódott a számuk. Ezek az intézkedések, az izoláció megállították a gyorsuló terjedést és eljuthattunk abba az állapotba, amikor már a korlátozák feloldása következhet.

További tartalom feltöltése folyamatban...

MÁSODIK HULLÁMRA KÉSZÜLVE...


" Lassan véget ér a koronavírus-járvány első hulláma, de az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a kelet-európai országok több szempontból is sikeresebben kezelték az egészségügyi válságot, mint Nyugat-Európa. A feltételezett okok között az időben bevezetett korlátozó intézkedések mellett az is szerepel: Európa keleti felén az emberek pontosan tisztában vannak vele, milyen borzalmas állapotban van az egészségügy, így mindent hajlandók megtenni, hogy elkerüljék a katasztrófát. A legfontosabb kérdés mégis az, hogy a viszonylagos siker miatt a térségben komolyan veszik-e az októberre várt második hullámot. "

A Johns Hopkins egyetem térképe szerin nyilvánvaló, hogy a nyugat-európai országok  jobban megszenvedték a koronavírust, mint a közép-kelet-európai régió.

" Mivel a tesztelésben lehetnek különbségek egyes országok között, érdemes azt megnézni, hogy 100 ezer lakosra hány koronavírus okozta halálozás jutott. A grafikonon jól látszik, mekkora a szakadék a kontinens nyugati és keleti fele között: miközben a listát a belgák, a britek, a spanyolok, az olaszok és a svédek vezetik, Magyarország a harmadik harmadban kapott helyet, de a szlovákok, a lengyelek vagy éppen a csehek eredménye is szembetűnő (bár az némileg eltér, hogy kiket számolnak bele a hivatalos halálozási statisztikába).

A járványgörbe kelet-európai laposítása ugyanis az elemzők többsége szerint egyértelműen annak köszönhető, hogy a kontinensnek ezen a felén egész egyszerűen időben vezették be a korlátozó intézkedéseket.  "

Itt jön be a szerencse kérdése is, hiszen a koronavírus először Olaszországban robbant be, nem pedig a keleti blokkban.

„Láttuk, hogyan szabadul el a járvány Európa országaiban, de látszott, hogy nálunk nem fog olyan magasságokat megütni, mert volt időnk okulni abból, hogy mi történik nyugaton, és ennek megfelelően intézkedni” – mondta erről a Népszavának Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

A dél-európai országokban ezzel szemben több tízezres futballmeccseket vagy éppen nőnapi tüntetéseket tartottak, melyekről utólag bebizonyosodott, hogy mind hozzájárultak a vírus elterjedéséhez. "

" Fontos tényező volt a védekezésben a maszkviselés is. Csehország, Szlovákia és Ausztria például már akkor kötelezővé tették a száj és az orr eltakarását, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem fogalmazta meg az ajánlásai között. Ebben a szlovákok jártak az élen, Igor Matovic miniszterelnök például így emlékezett vissza egy televíziós szereplésre, ahol a műsorvezető megkérte, hogy vegye fel a maszkját. "

" A koronavírus jellemzője, hogy főleg az idős és beteg emberekre veszélyes, ez szintén megmagyarázza, miért lehetett több halott a kontinens nyugati felén. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 81 év a születéskor várható élettartam, országonként azonban jelentős eltérések lehetnek. Spanyolországban és Olaszországban 83,5 évre számíthatnak az emberek, míg ugyanez az adat Magyarországon 76,2, Szlovákiában 77,4, Csehországban pedig 79,1.

Ha pedig több idős ember él egy régióban, a halálozási adatok is rosszabbak lesznek, jó példa erre az
olaszországi Bergamo. "


" Magyarországon meglepő módon több női fertőzött volt, mint férfi, ami szintén azzal magyarázható, hogy a nők sokkal tovább élnek. "

" Sokat számított a népsűrűség és a társadalmi berendezkedés is. Olaszországban például – ahol nagyon sok többgenerációs család él együtt – gyakran a tünetmentes fiatalok adták át a vírust a nagyszülőknek. Ausztriában ezzel szemben csak a harminc év felettiek 5 százaléka él együtt a szüleivel. "

" Nem volt mindegy az sem, hogy egy társadalom mennyire aktív és mennyit utazik. A járványban leginkább érintett nyugat-európai országokban sokkal többet találkoznak egymással az emberek, a nyugdíjasok is gyakrabban üldögélnek kávézókban, éttermekben. London, Párizs vagy éppen Madrid pedig több nemzetközi repülőjárattal rendelkezik, mint Budapest vagy Pozsony. "

"Kelet-Európának abban is szerencséje volt, hogy itt nem alakultak ki olyan gócpontok, mint például Tirolban, ahol több ezren kapták el a fertőzést, majd vitték haza családjuknak.  "

Fontos azonban, hogy a koronavírus első hullámának viszonylag sikeres kezelése egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kelet-európai országok hosszú távon fellélegezhetnek. Kutatók október közepére várják a járvány második hullámát, ami előrejelzések szerint még pusztítóbb lehet, mint az első. Ezért nemcsak a korlátozások feloldásával kell óvatosnak lenni, hanem az általunk megkérdezett szakértők szerint szükség lehet egy összeurópai figyelőrendszerre is, amely azonnal jelezné, ha valahol újra támadásba lendülne a vírus. "

"A lakosságot érintő korlátozásokat is érdemes átgondolni. Matematikai modellek szerint ha szinte mindenki maszkot viselne és rendszeresen alaposan kezet mosna, az önmagában is olyan mértékben lassíthatná a fertőzés terjedését, hogy elégséges lehetne a járvány megelőzéséhez, pláne ha kiegészülne olyan minimális távolságtartási lépésekkel, mint a kézfogás, puszilkodás mellőzése. "

Forrás: MTI, hvg.hu  index.hu,, 444.hu  ,  24.hu , origo.hu


NYARALÁS KÉRDŐJELEKKEL...
"Akkor utazunk, ha elhisszük, hogy a távolban biztonságban leszünk, nem fogunk megbetegedni, és haza is tudunk jönni. A 2020-as nyári szezon előtt zajlik az ötletelés, miként lehetne valami kis életet lehelni a szektorba. A szállodák és éttermek előtt azonban még a remélt lazítás után is dilemma lesz, hogy kinyissanak-e, mert csak úgy lehet bevételük, vagy ne nyissanak, mert úgysem jönnek a vendégek, és csak a veszteség lesz még nagyobb. "

" Egy másik kérdés, hogy lesz-e az embereknek bizalmuk utazni. „A turisztikai bevétel fele a külföldiek beutazásából ered, ha az év végére már lesz vakcina a járvány ellen, és azt valahogy be lehet adni az embereknek, akkor jövő ilyenkorra visszaállhat a bizalom, de előtte csak helyben topoghatunk, három város megnyílik, kettő megint visszazár” – véli Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. "

" Valamivel optimistább Csordás Tamás, a beutaztatással foglalkozó Dynamic Tours vezetője, aki szerint az ügyfelek ugyan most mindent lemondtak áprilistól júniusig, de a júliusi–augusztusi eseményeket még csak részben, az év utolsó negyedévére pedig még nagyrészt megvannak a rendezvények és csoportok.

Csordás ugyanakkor attól tart, hogy a rendezvényszervezés nehezebben fog újra elindulni, mint a magánturizmus, mert a vállalatoknak egyrészt kevesebb pénzük lesz eseményszervezésre, másrészt nehezebben vállalják azt a jogi kockázatot, hogy valahová összetrombitálnak egy csomó munkatársat, partnert, aztán a fél csapat megbetegedik. "

Nyaralás kérdőjelekkel...

" Ha még itt van a vírus, akkor majd elmegyünk wellnesshétvégézni? Ismeretlenek mellett ázunk a jakuzziban vagy melegedünk a szaunában?
Mi lesz a távolságtartással, az óvintézkedésekkel? Doggy bagből reggelizünk a szállodákban? A repülőn nem veszünk el a kirakott croissant-ból, csak az előrecsomagolt ételekből?
Van, aki eddig Ázsiában nem mert enni az utcai bódéknál, most Európában is kényesebbek leszünk az ételek eredetére?
Maszkot hordunk, és távolságot tartunk kávézóban, múzeumban, közlekedési eszközökön? Vagy annyira csökken az élmény, hogy inkább otthon maradunk, mert aludni otthon is lehet?
Oda fogunk utazni, ahol kevésbé volt jelen a koronavírus? Vagy ahol kisebb a zsúfoltság? Azokat a helyeket preferáljuk, ahol távol lehetünk a többiektől?
Először az olcsó légi közlekedés lesz vonzó, vagy úgy lemennek az árak a nagy óceánjáró hajókon, hogy ezeket most lesz érdemes kipróbálnia annak, akit ez érdekel?
Vagy mivel kevés helyszín nyit ki, ezek drágábbak lesznek, és zsúfoltság várható a szűk kínálat matt?
Egyáltalán: lesz-e az embereknek munkahelye, szabadsága, pénze?  "

" Csordás Tamás szerint a nemzetközi utak bizalmi feltételrendszere összetett, rendben kell lennie a küldő országnak, a fogadó országnak, de vasúti vagy közúti utazás esetén a tranzitországoknak is. Akkor indul el valaki, ha elhiszi a járvánnyal kapcsolatos állami kommunikációt és adatközlést, ha nem fél egy visszafertőződési hullámtól, és ha biztos benne, hogy a tranzitországokban sem akad fenn.

Sajnos a magyar rendezvényeket sokszor már úgy mondják le, hogy nem is jövőre, hanem 2022-re teszik át őket, mert például egy évenként megrendezett kongresszusnak már a jövő évi helyszíne is le volt kötve, a kieső 2020-as esemény pótlása így csak két év múlva lehetséges. "

" Az emberek ugyanis még jó ideig majd félnek a második hullámtól, ráadásul a szakma már soha nem lesz ugyanaz, mert a cégek spórolnak, hibrid modellt alkalmaznak. Vagyis lesz, aki személyesen, más videón keresztül csatlakozik az eseményekhez. A cégek pedig spórolni fognak, közvetlenül lépnek kapcsolatba a szállodával, étteremmel, kihagyják a közvetítőket. "

Forrás : index.hu  24.huÓCEÁNJÁRÓ ÜDÜLŐHAJÓ KARANTÉNBAN " Az  1200 utasra tervezett Artania 2019. december 21-én futott ki Hamburgból, hogy körülbelül 140 napos világjáró útra induljon, idézte fel a kezdeteket a CNN Travel hétfőn, az utazás végéről szóló cikkében. A kalandra vállalkozó utasok németek, osztrákok és svájciak voltak. "

A KORONAVÍRUS-VILÁGJÁRVÁNY AZ AUSZTRÁL PARTOKNÁL ÉRTE A HAJÓT MÁRCIUSBAN.

" Március 12-én, amikor Norvégia, a kapitány hazája óvintézkedéseket vezetett be a fertőzésveszély miatt, ők éppen kihajóztak Sydneyből, Ausztrália legnépesebb városából, és utána le is zárták a kikötőket. A kapitányt aggodalommal töltötte el az a 600 új utas, akik Sydneyben felszálltak, mesélte április végén egy norvég lapnak. Így, velük együtt már több mint ezren voltak, amikor továbbindultak.

Hét tengeren töltött nap után egyértelművé vált, hogy a személyzetből és az utasok közül is többen megbetegedtek. Egy vagy két felszálló utas hozhatta magával a vírust. A dolgozók igyekeztek megtenni a védekezésért, amit lehetett: tartották egymástól a távolságot, maszkot kezdtek viselni.

Az Artania a nyugat-ausztráliai Fremantle kikötővárosnál horgonyzott le. A helyi egészségügyi hatóságok 36 fertőzöttet azonosítottak a fedélzeten a tesztelés után. A betegeket a partra vitték, kórházba kerültek, a többiekre a hajón várt karantén, bezárkózás a kabinokba.

A kapitány szerint iszonyú nehéz volt segítséget szerezni, annyira erős volt a helyiekben a félelem a koronavírus miatt. Szinte fenyegetőznie kellett, hogy kiharcolja, amire szükségük volt. Mikor már élet-halál kérdésről volt szó, mentőt hívott a hajóra, de az a beteg néhány nappal később így is belehalt végül a Covid-19-be. Vele együtt összesen hárman haltak meg a koronavírus miatt azok közül, akik az Artanián voltak: két utas és egy dolgozó, mindannyian férfiak, 69, 71 és 42 évesek.  "

" A két hét legszigorúbb karantén idejére a kapitány is bezárkózott. Félidőben, 7 nap elteltével a Facebookon is megosztott üzenetben igyekezett lelket önteni másokba. Az üzenet arról szólt, hogy neki is hiányzik már nagyon a friss szellő, meg hogy húsz éve kapitány, de ilyen útja még neki sem volt. Azt írta:

"EZ A LEGROSSZABB VIHAR, AMIN VALAHA KERESZTÜLMENTEM.”
A szabályok betartását biztonsági kamerákkal ellenőrizték, az ételt a szárazföldről kapták, bezacskózva az ajtókilincsekre akasztották nekik. Rendszeresen, folyamatosan teszteltek mindenkit, aki a hajón volt. "

" A 14 nap leteltével, március végén az Artania egészséges utasainak és európai dolgozóinak többsége, körülbelül 800 ember repülővel hazautazott, a Fremantle-től nem egészen fél órányira lévő Perthből Frankfurtba. 8-an az utasok közül viszont úgy döntöttek, hogy a hajón teszik meg a visszautat is Európába. Április 18-án hagyták maguk mögött Fremantle-t és Ausztráliát. Induláskor sokan integettek utánuk a kikötőben, a dolgozók pedig egy nagy, piros alapon fehér feliratos táblát tettek ki a hajóra „Thank You Fremantle” búcsúüzenettel. "

Forrás : index.hu  24.hu


INDULHAT A TURIZMUS 

EURÓPA  NYITJA  HATÁRAIT 


Naponta olvashatunk újabb és újabb könnyítésekről, korlátozások feloldásáról. Olaszország már megnyitotta határait az európai országok turistái számára - néhány kivétellel - és a belföldi utazási korlátozásokat is megszüntették. Az olasz gazdaság meghatározó ágazata a turizmus, idegenforgalom, így fontos gazdasági érdek is a határok megnyítása, az utazási korlátozások törlése.

Olaszország tehát várja az európaiakat, de több ország van Európában amelyik még nem engedi állampolgárait Olaszországba, abból kiindulva, hogy Olaszország volt Európa egyik meghatározó fertőzési gócpontja.  Ami hasonlóan kedvezőtlen, hogy az Olaszországgal szomszédos országok közül , Szlovénia, Ausztria, Svájc és Franciaország, sőt Magyarország is még egyenlőre fenntartja a korlátozásokat olasz állampolgárok beutazása vonatkozásában.

És mi a helyzet a magyarok utazásával?

„A magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága és egészsége a legfontosabb. A kormány a határzárak feloldásának, valamint az utazási korlátozások enyhítésének tekintetében folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi gyakorlatot és az egyes országok járványügyi eredményeit, minden döntést ennek tükrében, alapos tárgyalások után hozunk meg, az egyeztetések folyamatosak”

Amit javasolnak, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat, valamint a célország külképviseletének honlapján, illetve minden lehetséges és nyilvánosan elérhető fórumon az úticéllal kapcsolatban.  Regisztráljunk a konzuli védelemre, és úticéltól függetlenül kössünk utasbiztosítást.
A jelenlegi helyzet szerint "  nem  kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába és Németországba utaztak, majd tértek haza onnan. Ezen országok állampolgárai – kivéve Horvátországot és Szerbiát – szintén karantén kötelezettsége nélkül tartózkodhatnak Magyarországon. "

" Az alábiakkban rövid tájékoztatás, hogy a legnépszerűbb úticélok vonatkozásában mi változott és milyen szabályok vannak érvényben:

Spanyolország

Ide egyelőre nem lehetséges a beutazás. A külügyminiszter, Arancha Gonzalez Laya viszont már bejelentette, hogy júliustól feloldják a korlátozást az országban, ahol a GDP 12 százalékát adja (vagy adta még legutóbb) az idegenforgalom.

Egyes területeken már előbb is könnyítenének, így a vírus által kevésbé érintett Baleár-szigetekre (ide tartozik többek között Mallorca és Ibiza) már júniusban beengednének tesztjelleggel hatezer német turistát. Spanyolország különböző részein a járvány elleni védelem különböző fokozatainál tartanak, a legjobb helyzetben levő területeken már a bárok, éttermek a teraszaik háromnegyednyi kapacitásával működhetnek, a hotelek a felével. A vendéglátóhelyeken az asztalok távolsága minimum 1,5 méter, a maximális csoportlétszám 20 lehet.

A strandokat is most kezdik el megnyitni a helyiek előtt.  Itt kétméteres távolságot kell tartani a törölközők és székek között, és egy csoport legfeljebb 15 főből állhat .

Spanyolországban a szabadban is maszkot kell viselni, ha nem biztosítható, hogy az emberek két méterre legyenek egymástól. A helyzetet nehezíti, hogy a nagy látogatottságú részek, mint Madrid, Valencia és Barcelona még mindig csak a védekezés második szakaszában jár, ami még igen komoly megszorításokat jelent a közösségi életben.

Horvátország

A magyarok előtt június 12-étől szabadok a határátkelők, vagyis hazatérve nem kell karanténba vonulni és negatív koronavírusteszt sem szükséges. A szállodák jelentős része is megnyílt már, és a következő hetekben várhatóan a többi is követi a példát, ahogy május 11-től az éttermek és kávézók, állatkertek, nemzeti parkok is kinyithattak már.

A beutazáshoz ki kell tölteni egy adatlapot, ezt itt érheti el, és a szállásfoglalásunk visszaigazolásának is nálunk kell lennie, ha Horvátországba megyünk. Az adatlap kitöltésével a horvátok küldenek egy e-mailt, amiben az éppen aktuális információk is megtalálhatóak.

Görögország

Görögországban is június 15-étől várják a külföldi turistákat, egészen pontosan 29 államból, így tőlünk is karantén nélkül tartózkodhatnak ott azok, akik közvetlen repülőjárattal érkeznek Athénba vagy Thesszalonikibe. Az országlistán egyébként olyan talán meglepő szereplők is vannak, mint Kína, Libanon vagy például Észak-Macedónia. A felsorolás persze valószínűleg bővülni fog, repülőjáratok pedig július elsejétől már a szigetvilágba is járni fognak.

Addigra megnyitnak a múzeumok és a műemlékek helyszínei is, először még csak a szabadtériek, mit például az Akropolisz. Az idegenvezetőknek kötelező a maszk és a műanyag arcpajzs viselete is, míg a vendégeknek csak ajánlják a maszkot, de mindkét csoportnak előírás a másfél méteres távolságtartás.

A strandok is mind látogathatóak, a szigetvilág strandjai is, utóbbiakra a kompok is elindulnak, igaz, csak korlátozott számban tudnak utasokat fogadni, hogy itt is biztosítani tudják a távolságtartást. Az éttermek, bárok is nyitva lehetnek a távolságtartási követelmények betartása mellett.

Görögország szerencséjére viszonylag kevéssé érintette a járvány, főleg a turistákért velük versengő többi mediterrán országgal összehasonlítva. Alig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak a korán bevezetett és szigorú szabályoknak köszönhetően, egyes esetekben még boltba sem mehettek az emberek.

Hogy a nyáron se legyen gond, a görög kormány az egészségügyi hatósággal karöltve egy 150 pontos javaslatcsomagot hozott létre, ebben olyanok szerepelnek, mint hogy a szállodáknak egészségügyi központokat kell létrehozniuk, egészségügyi szakembert kell alkalmazniuk, az idősebbeknek speciális zónát vagy időpontokat kell meghatározni a medencéknél. A kormány a szigeteken is kialakított olyan kórházrészlegeket, ahol intenzív ellátást tudnak biztosítani, amire eddig nem volt példa.

Olaszország

Május 18-ától újra kinyitottak már az üzletek, kocsmák, éttermek, butikok, strandok, múzeumok. Viszont minden zárt térben kötelező a maszkviselés, illetve szabad téren is ott, ahol nem lehet egymástól egy méterre elhelyezkedni. A tengerparton napernyőként 10 négyzetmétert kell biztosítani, napernyő nélküli helyeknek másfél méterre kell lennie egymástól, a strandszékeket minden használat után fertőtleníteni kell. A fürdőkbe csak előjegyzéssel lehet menni.

A hotelekben betiltották a svédasztalos étkeztetést, az éttermekben, bárokban csak annyi ember tartózkodhat, amennyi ülőhely a szigorú távolságtartási intézkedések mellett lehetséges. Fertőtlenítőszernek mindenhol elérhetőnek kell lennie.

Dél-Tirolban azzal is védekeznek a koronavírus újabb hulláma ellen, hogy hotelek és más turisztikai vállalkozások munkatársainak hetente kell koronavírustesztet csináltatnia, aminek a költségét az ottani egészségügyi hivatal állja. De a szállásadóknak is fel kell készülniük, és ingyenesen kell a vendégeiknek gyorstesztet biztosítaniuk.

Franciaország

Franciaország június 2-án kezdte meg a lazítások második szakaszát, 15-étől pedig a turizmus is újraindulhat, a külföldieknek is. Ez azonban nem vonatkozik az ország teljes területére, a járvány által leginkább sújtott Párizsnak például valószínűleg a hónap végéig várnia kell.

Az utazási korlátozásokat mindenesetre már az egész országban feloldották, a strandok, parkok és a természetes vizek is újra elérhetőek. A múzeumok, műemlékek, színházak, szabadidőparkok, uszodák újra megnyithatnak a zöld zónákban, de a narancssárga zónákban (a fővárosban és az azt körülölelő részeken) még nem, ott június 22-éig a vendéglátóhelyeknek is csak a terasza működhet. Konkrét példákkal élve Lourdes vagy Mont Saint-Michel újra fogad látogatókat, a párizsi Louvre, az Eiffel-torony vagy Versailles július elejéig egészen biztosan nem.

Ausztria

Nyugati szomszédunk a múlt héten feloldotta a korlátozó rendelkezéseket a határokon – Olaszországon kívül – az összes szomszédos államával, így Magyarországgal szemben is. Ez azt jelenti, hogy ha odautazunk, se karanténnak, se tesztelésnek nem kell alávetni magunkat. Pünkösd óta az összes szálláshely is nyitva lehet, az éttermek és a bárok június 15-étől már éjjeli egyig nyitva tarthatnak, egy asztalnál pedig akár már négy ember is ülhet.  A hónap közepétől a nyilvános tereken kötelező maszkviselésnek is nagyrészt vége lesz, sőt a svédasztal sem elképzelhetetlen, jogilag legalábbis lehetséges. A csoportban érkező vendégekre ugyanaz lesz érvényes, mint az egy háztartásban élőkre, vagyis nem kell betartaniuk egymás között a kötelező távolságtartást.

Hogy mindebből ne legyen probléma, az osztrák állam heti 65 ezer tesztet bocsát rendelkezésre a szállodaiparban dolgozóknak.

A múzeumok, műemlékek Bécsben már nyitva vannak, és június végéig a belépőért mindenki csak annyit fizet, amennyit jónak tart.

A kulturális események megtartására is van mód, jelenleg száz főig, de a létszámot a nyár végéig a terv szerint tovább emelik, így elképzelhető, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékokat a századik évében is megrendezik.

 V4-ek, Románia

Csehországgal és Szlovákiával már június eleje óta utazási folyosó jött létre (bár ez akkor még csak azt jelentette, hogy 48 órára a csehek és a szlovákok szívesen látják a magyar turistákat) mostanra már megkötések nélkül lehet utazni ezekbe az országokba, és viszont. Ha az ember Csehországban jár, szinte teljesen normális állapotban talál mindent, a hotelek, boltok, éttermek, múzeumok, történelmi látványosságok is nyitva vannak biztonsági megkötések mellett. A maszkviselés a tömegközlekedésen és beltérben is kötelező, ahogy a távolságtartási szabályok betartása is.

Szlovákiában is nagyon hasonló a helyzet, vasárnap a boltok továbbra is zárva tartanak, a maszkviselés beltérben kötelező, kültéri eseményeken pedig akkor, ha az emberek között nincs két méternél nagyobb távolság. Tömegrendezvények ötszáz főig megtarthatóak, júliustól az év végéig pedig már ezer főig is.

Lengyelország június 13-ától nyitja meg a határait, 16-ától pedig az unión belüli légi járatok is kikerülnek a korlátozások közül, az országba érkezőknek nem írják már elő a karantént. Az arc eltakarása kötelező a boltokban, tömegközlekedésen, templomokban, a távolságtartási szabályok betartása mellett pedig nincs is korlátozva, mennyi ember jelenhet meg ezeken a helyeken. 150 főig kültéri rendezvények megtartása is lehetséges. Az éjszakai kluboknak egyelőre még mindig zárva kell tartaniuk, de kinyithattak már a mozik, színházak, uszodák, edzőtermek, múzeumok, éttermek és kávézók.

Romániába egyelőre még mindig beutazási tilalom van érvényben.

A helyzet ugyanakkor folyamatosan változhat, így utazás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni a Konzuli Szolgálat, valamint a célország külképviseletének honlapján. "

Forrás: index.hu  24.hu / Schultz Antal írása /  hvg.hu

A KORONAVÍRUSOS FERTŐZÖTTSÉG FOKÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSA SZENNYVÍZBŐL...


Egyre elterjedtebb, hogy a szennyvíz elemzése alapján következtetnek egy adott település koronavírusos fertőzöttségére.

Fertőzőképes, fertőzésre alkalmas vírusok, vírusrészecskék ugyan nincsenek jelen a szennyvízben, viszont a vírus örökítőanyaga igen és ezt mutatják ki laboratóriumokban.

Budapesten három szennyvíz telepen vesznek folyamatosan mintát. Ezek vizsgálata alapján közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy Budapesten jelentősen csökkent a szennyvízben mért koronavírus (genomkópia) száma. Egyébként nem csupán Budapesten, de például Nagykanizsán is hasonló módon, szennyvízből vett minták mérésével következtetnek a település fertőzöttségének mértékére.

Budapesten egy nagyságrenddel kevesebb vírusnukleinsav jelenlétét mérték, mint az előtte vett mintákban, ez a fertőzöttség jelentős csökkenésére utal. Ezek a vizsgálatok hozzájárulhatnak, hogy a hatóságok felé valós képet jelezzen a fertőzöttség mértékéről és a szennyvízben mért koronavírus genomkópia szám növekedése esetén az illetékes hatóságok, szervek időben megtehessék a szükséges intézkedéseket. Ez a módszer a fertőzés második hullámának előrejelzésében is fontos szerepet játszhat.

Forrás: index.hu  24.hu , hvg.hu

További tartalom feltöltése folyamatban...